Urbex fotografie met Steven Dijkshoorn

Urbex fotografie met Steven Dijkshoorn

In deze Blog vertellen we je meer over Urbex fotografie. Steven Dijkshoorn komt aan het woord en vertelt over zijn passie voor fotografie. Hij neemt je mee in zijn fotografie reis, rubex en landschapsfotografie. Nieuwsgierig geworden hoe hij zijn foto's maakt en naar het eind resultaat? Lees snel verder.

Maak kennis met onze allround fotograaf “Steven Dijkshoorn”. Geboren en getogen in Rotterdam, vader van een prachtige dochter en samenwonend met zijn vriendin in Numansdorp. Hij heeft veel ervaring met grafische werkzaamheden & Digital Marketing. En is dus gek op zijn hobby fotografie!

 

Het verhaal van Steven

Maar hoe is dat nou ontstaan? Zonder enige kennis van fotografie heeft Steven in 2005 een spiegelreflexcamera gekocht op aanraden van een vriend. De eerste locatie om de camera te leren kennen was bij een oud bruggetje ergens in Berkel & Rodenrijs. Daar leerde hij als eerst omgaan met het diafragma om foto’s te maken die volledig scherp waren, of met een mooie blur. Die dag is er een nieuwe wereld voor hem open gegaan en kijkt hij met een ander perceptie en een scherp fotografie oog naar de wereld. Zijn eerste fotografiedag was het fotograferen van verlaten locaties.

Leave nothing but footprints, take nothing but pictures

 

Wat is Urbex? 

Urbex is de afkorting van urban exploring wat letterlijk “het verkennen van het stedelijke” betekent, oftewel het fotograferen en bezoeken van verlaten gebouwen of niet openbaar toegankelijke locaties. Het is een geweldige wereld waarin één belangrijke, ongeschreven urbex-regel bestaat “Leave nothing but footprints, take nothing but pictures”. Met andere woorden: pak niets en maak niets kapot. Inbreken wordt niet gedaan, maar helemaal legaal is het ook niet. In de loop der jaren is Steven op verschillende urbex locaties geweest waar hij prachtige foto’s gemaakt heeft. Maar wat is er nou eigen zo leuk aan urbex fotografie? Steven zegt er het volgende op:

“De historie, beleving en spanning van het bezoeken van een verlaten locatie is goud waard. De historie van een verlaten locatie is het mooist, waarom staat het leeg, waarom staan alle spullen er nog, wat is er hier gebeurd? De spanning om niet opgepakt te worden en een ingang te vinden is een enorme uitdaging. En het beleven en ervaren van een verlaten locatie en deze op foto te zetten…..
is waanzinnig!”

Photography is like exploring a new dimension, only I can go there but I can show you where I've been.”Destin Sparks

Nieuwe uitdaging

In 2017 is Steven een extra uitdaging aangegaan: landschapsfotografie. De eerste locatie was Schotland. Nieuwe kleding kopen, bergschoenen, een groothoeklens, kaplaarzen en goede handschoenen. Een goede voorbereiding is noodzakelijk om alle locaties te vinden, en deze te plannen in 1 week.

Een goed voorbeeld was de locatie “Devils Pulpit” in Finnich Glen. Deze locatie is bekend van de serie Outlander.. Want als je het water uit de Devils Pulpit drinkt, dan spreek je de waarheid. Door goed vooronderzoek was de locatie gevonden. De locatie was lastig
tebetreden door de zware regenval en slechte trappen. Na 2 pogingen en tegen zichzelf te zeggen “Je bent er maar één keer dus ik zal hoe dan ook een foto maken” kwam hij beneden. De rust, oase en het gevoel helemaal alleen te zijn is onbeschrijfelijk, een unieke ervaring. De tip van Steven is dus ook “geniet eerst van het moment, neem het in je op en ga verkennen” en maak daarna pas foto’s.

Er zijn veel foto’s gemaakt in Schotland, locaties bezocht en kilometers gemaakt. Het was niet alleen meer urbex fotografie, maar landschap fotografie was een nieuw doel in zijn leven.

Broken Window - Urbex fotografie        .. The Jacobite Steam train - Steven Dijkshoorn - Schotland
Broken Window - Steven Dijkshoorn    The Jacobite steam train - Steven Dijkshoorn

 

Portfolio Steven Dijkshoorn


Steven fotografeert op het moment: urbex, landschap, architectuur en portretten.

Ben je benieuwd naar alle foto’s van Steven Dijkshoorn? Bekijk ze op de website en laat je inspireren. Wanneer je vragen hebt dan zijn wij er om je te helpen. 
Steven's Portolio